DOMAČI NJOKI S PESTOM BAZILIKE
nepozabni okusi
Sestavine za njoke :
- Krompir
- Moka
- Maslo
- Jajce
- Sol
Njoki
Neolupljen krompir damo v hladno vodo. Ko zavre, kuhamo od 20 do 30 minut (odvisno od velikosti krompirja). V večjo skledo damo maslo, krompir olupimo in pretlačimo (stiskalnica za krompir). Nato dodamo še jajca, moko in sol ter vse skupaj pregnetemo (ročno ali pa z mešalcem). Na pomokani podlagi zamesimo dolge svaljke (premer pribl. 2 cm), ki jih narežemo na njoke. Ta čas zavremo večji lonec osoljene vode in jih kuhamo po delih (odvisno od velikosti lonca). Čim pridejo njoki na površje, jih kuhamo še 3 minute.
Sestavine za pesto iz bazilike:
BAZILIKA
Sol
Olivno olje
Česene
Pinjole
Parmezan
Smetana
Poper
Priprava pesta iz bazilike
V blender damo liste sveže BAZILIKE, česen olje in pinjole. Sesekljamo, nato pa počasi, dodamo še nariban parmezan, sol in poper.
Njoke skuhamo in odcedimo.
V ponvi segrejemo malo olja, dodamo kuhane njoke.
Primešamo pripravljen pesto iz BAZILIKE, smetano in potresemo z naribanim parmezanom.